INDUSTRIËLE ELEKTROMOTOREN AANSLUITEN

Industriële elektromotoren boven de 4kW zijn meestal uitgevoerd met een 400-690V aansluiting. Kleinere motoren zie je vaker met een 230-400V aansluiting. Kenmerkend hierbij is, hoe hoger de spanning, hoe lager de stroom.

Bij een 690V aansluiting kan er dunnere bekabeling gebruikt worden, wat kosten spaart. Bij grotere fabrieken met uitgebreide machineparken en een eigen trafo station, zie je dit nog regelmatig terug. Bedrijven die actief zijn in de zware industrie kunnen zelf de benodigde voltage krijgen door het plaatsen van een trafo station. Uiteraard is hier wel strenge regelgeving aan gebonden.

STER OF DRIEHOEK AANSLUITING

Op typeplaten van motoren met grotere aandrijvingen of draaistroommotoren, zie je vaak een aanduiding als 230-400V of 400-690V. De laagst genoemde spanningswaarde geeft aan waarvoor de wikkeling (spoel) van de motor is gemaakt. Deze aandrijvingen worden in de industrie doorgaans toegepast bij drie fase spanning (krachtstroom), met een lijnspanning van 400V.

Bij het aansluiten van grotere aandrijvingen, vraagt de elektra-bedrading in de aansluitkast van de motor kennis van het aansluiten in ster of driehoek. Bij aansluiting in ster wordt de spanning verdeeld over de drie wikkels. Bij driehoek krijgt elke wikkel gelijke spanning.

VOORBEELD VOOR AANSLUITEN IN STER OF DRIEHOEK

Als voorbeeldsituatie gebruiken we een 230-400V elektromotor. In een driehoekschakeling gaat de volledige lijnspanning van 400V over de spoel, bij een sterschakeling 230V. In dat geval mag iedere wikkeling (spoel) bij een 230-400V aanduiding maximaal met 230V belast worden. Dit maakt samen een belasting van 400 Volt. De motor wordt bij aanwezigheid van een 400V lijnspanning in ster aangesloten. Staat er op de motor 400-690V aangegeven, dan mag elke wikkel met 400 Volt worden belast en mag de motor bij een lijnspanning van 400V in driehoek worden aangesloten.

AANLOOPSTROOM BIJ HET OPSTARTEN VAN MOTOREN BEPERKEN

Bij motoren die een hoge aanloopstroom hebben bij het opstarten, ontstaat tijdelijk een hoge piekspanning. De manier van aansluiten in een ster-driehoekschakeling zal bepalen welke aanloopspanning ontstaat. Om te zorgen dat deze aanloopspanning opgevangen kan worden door uw elektrotechnische installatie is het vaak nodig om de aanloopstroom te beperken. Bij het opstarten van een elektromotor kan namelijk de nominale stroom bij sterschakeling 2 keer zo hoog worden en bij driehoekschakeling zelfs 6 of 7 keer.

Een motorbeveiligingsschakelaar (MBS) overbrugt de korte piekspanning zonder de stroom af te schakelen. Bij hoge vermogens adviseren wij om een softstarter of frequentieregelaar te gebruiken die de motor met minder stroom kan laten starten. Zo wordt uw elektronische installatie niet te zwaar belast.

VERKEERD AANSLUITEN VAN ELEKTROMOTOREN HEEFT GROTE GEVOLGEN

Het verkeerd aansluiten van elektromotoren kan grote gevolgen hebben. Het aansluiten van een 230-400 V motor in driehoek zorgt ervoor dat elke wikkel een gelijke spanning krijgt. Echter, bij een 230-400 V elektromotor mag elke wikkeling met maximaal 230V belast worden. Bij een netspanning van 400V daarentegen, zal elke wikkel met 400 V belast worden. Dit geeft een overspanning op de spoelen waardoor de wikkeling direct zal verbranden.

Een 400-690V motor in ster aansluiten levert voor schade aan de elektromotor. Bij het aansluiten in ster wordt de spanning verdeeld over de drie wikkels. Bij een 400-690V in stervorm zal onderspanning optreden en dat is in eerste instantie niet direct merkbaar. Onderspanning heeft tot gevolg dat de motor veel stroom vraagt om voldoende vermogen te kunnen leveren. Hierdoor wordt de motor na verloop van tijd erg warm en verbranden de wikkelingen indien er geen motorbeveiliging aanwezig is.

Om te voldoen aan wet- en regelgeving en aan de gestelde normen, is het aansluiten van motoren op 400-690V specialistisch werk. De engineers van Beemster zijn u graag van dienst voor advisering en uitvoering van werkzaamheden. Neem gerust contact met ons op.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring