KABELDRAAGSYSTEMEN, KABELGOOTSYSTEMEN EN KABELBUIZEN

Kabeldraagsystemen, kabelgootsystemen en kabelbuizen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Onderling verschillen deze producten in eigenschappen: betrouwbaarheid van de constructie, de productafwerking en de eenvoud in verwerking. Ook de montagemogelijkheden en kosten verschillen.

Is het in uw gebouw nodig om corrosiebestendige materialen te kiezen? Kiest u bijvoorbeeld voor de toepassing staal in sendzimir verzinkt, elektrolytisch verzinkt of volbad verzinkt? Of passen aluminium, messing vernikkeld, roestvast staal of kunststof uitvoeringen beter? Daarnaast verdienen bijpassende klemmen, beugels, bochten, deksels, bevestigingen, koppelingen en stijgstukken de nodige aandacht voor een perfecte afwerking van uw kabels en leidingen.

Als installatiebedrijf kan Beemster Electrical Solutions u bijstaan om een uitstekende selectie te maken. Van complete buizenpakketten tot kabelladders, met alle bijbehorende bevestigingsmiddelen. Uiteraard houden we hierbij ook rekening met een robuust resultaat voor langere lengtes en een strak uiterlijk na montage.

CPR BRANDCLASSIFICATIE VAN KABELS EN ELEKTRISCHE LEIDINGEN

CPR is met ingang van 1 juli 2016 de norm voor de brandclassificatie van kabels en elektrische leidingen in bouwwerken. In Europa is CPR bekend als de norm EN 50575 (CPR), voluit Construction Products Regulation. In Nederland is hiervoor NEN 8012 opgesteld. Het doel van de norm is om meer uniformiteit en duidelijkheid te creëren over het brandgedrag van kabels.

Na een overgangsjaar voor fabrikanten, installateurs en distributeurs om de nieuwe norm in te voeren, mogen vanaf 1 juli 2017 alleen nog CPR-gecertificeerde kabels voor permanente installaties worden toegepast. Hoewel niet alle installatiebedrijven met deze norm bekend zijn, kan een aantal type kabels niet meer toegepast worden.

WAT HOUDT CPR IN?

De brandclassificatie kijkt naar de brandvoortplanting en warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad. Ook het verschil in rookontwikkeling tussen halogeenhoudende (PVC) installatiekabels en halogeenvrije kabels bepalen de CPR-brandclassificatie. De brandklasse hangt samen met de risicosituatie van een gebouw. Bij een goed inzicht wordt het makkelijker om de juiste kabel bij een gebouwtype te kiezen.

Fabrikanten horen onder meer brandproeven te doen om hun producten in de juiste brandklasse in te delen. Ook stellen ze een CE-markering en een Declaration Of Performance (DOP) op. Distributeurs zien erop toe dat alle kabels de juiste markeringen hebben, zodat installateurs en adviseurs de juiste kabels kunnen kiezen en plaatsen.

Overeenkomstig de NEN 8012 norm zijn er vier brandklassen te onderscheiden (in oplopende prestatie): Eca, Dca, Cca en B2ca. Daarnaast worden er nog drie aanvullende klassen onderscheiden voor de prestaties met betrekking tot rookontwikkeling (s), brandende vallende deeltjes (d) en zuurgraad (a).

De combinatie van deze prestaties levert de volgens classificaties op van kabels voor bouwwerken:

· laag brandrisico (brandklasse Eca)
· middelgroot brandrisico (brandklasse Dca-s3, d2, a3)
· groot brandrisico (brandklasse Cca-s1, d1, a1)
· zeer groot brandrisico (B2ca-s1, d1, a1).

Machinekabels vallen niet onder CPR, in principe ook wanneer machines een groot deel van het gebouw innemen. De kabels voor de gebouwgebonden (permanente) installaties zoals verwarmingsinstallaties, ventilatie-installaties, koelinstallaties en vaste verlichting vallen wel onder het toepassingsgebied van CPR. NEN 8012 stelt de juiste classificatie vast.

De engineersproject managers en de monteurs van Beemster Electrical Solutions weten u te helpen met de juiste keuze. Neem voor uw vragen vrijblijvend contact met ons op.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring