WAT IS VOOR U DE BESTE VERLICHTING?

Bij verlichting denken veel mensen tegenwoordig aan LED-verlichting. Maar dit is niet altijd de juiste keus. Om te bepalen wat voor uw toepassing de beste keuze is, raden wij u aan om de volgende vragen voor uzelf te beantwoorden.

• Waar wordt de verlichting toegepast? In een werkruimte, voor de sfeer of het accentueren van objecten?
• In welke omgeving wordt de verlichting toegepast? Toegepast in een kantoor, bedrijfsgebouw, winkel, showroom, productieomgeving of buiten?
• Hoe frequent gebruikt u het licht? Betreedt u slechts af en toe een ruimte of dient het licht altijd aan te zijn?
• Welke levensduur verwacht u van de verlichting?
• Wat is het effect als de lichtopbrengst in de loop van de tijd af neemt?
• Hoe belangrijk is duurzaamheid en energiebesparing voor u?

Met de antwoorden maakt u een weloverwogen selectie voor een passend type verlichting.

EEN LICHTPLAN ZORGT VOOR EEN DOELTREFFEND RESULTAAT

Om te bepalen welke verlichting voor u het beste is, maakt uw installatiebedrijf tijdens het ontwerp of de engineering een lichtplan. Hierbij kijken ze naar de lichtpuntafstanden, de nodige hoeveelheid licht, de kleur van het licht en het energieverbruik. Ook houden ze rekening met de functie van de ruimte, het gebruik en de gewenste sfeer.

Om te voorkomen dat u verblind wordt door verlichting bepalen we de UGR-waarde. Deze waarde drukken we uit in een getal. Het getal geeft aan in welke mate verlichting en hun werking hinder veroorzaken voor de gebruiker, bekeken vanuit de ooghoogte en kijkrichting. We onderscheiden directe hinder (verblinding) of indirect (weerkaatsing). In de Europese norm EN 12464-1 staan tabellen met de UGR -waarden in vele soorten ruimten.

VERMOGEN EN LICHTRENDEMENT BEPALEN DE LICHTOPBRENGST

Veel mensen kiezen de verlichting op basis van het vermogen. Het vermogen van lampen geeft het stroomverbruik aan in Watt, niet de lichtopbrengst. De hoeveelheid uitgestraalde licht (licht-opbrengst) verschilt per lamp.

Een LED-lamp van bijvoorbeeld 6W geeft een vergelijkbare lichtopbrengst van een gloeilamp van 40W, namelijk 400 lumen. Een-LED lamp is duurder in aanschaf in vergelijking met gloei-lampen, TL of halogeen. Maakt u slechts beperkt gebruik van verlichting dan kan een alternatief toch economisch aantrekkelijker zijn dan LED.

De waarden Lumen en Watt worden gebruikt om het lichtrendement aan te geven. Lichtrendement geeft de opbrengst aan van het opgenomen elektrische vermogen omgezet naar licht. De eenheid hier voor is Lumen per Watt (lm/W). Minder verlies bij het omzetten van elektriciteit naar licht geeft een betere lm/W verhouding.

LED IS NIET ALTIJD DE BESTE KEUZE

Bij de term LED denken veel mensen dat het de beste keuze is. LED is zonder meer een positieve ontwikkeling van duurzaamheid. Het is energiezuiniger, gaat langer mee, wordt niet heet en geeft direct vol licht.

Wanneer is LED dan niet interessant zal u denken? LED-lampen kunnen niet tegen overmatige warmte. Een LED-lamp moet zijn warmte goed kwijt kunnen, anders neemt de levensduur snel af. De goede mogelijkheid van koelen onderscheid dan ook direct de kwalitatieve LED-lampen ten opzichte van de mindere.

LED-lampen zijn over het algemeen bij aanschaf duurder. Dit vraagt om een investering die de meeste mensen vervolgens willen terugverdienen. Zeker eigenaren van kantoren, bedrijfsgebouwen, winkels, en fabrieken met grote hoeveelheden verlichting. Niet alleen de lampen maar ook dimmers of tl-armaturen vragen vaak om aanpassingen. Verlichting die veel gebruikt wordt, heeft een kortere terugverdientijd geven ten opzichte van verlichting die beperkt gebruikt wordt.

Om te bepalen welke aanschaf voor u interessant is, maken de specialisten van Beemster graag een berekening voor u. We zijn in staat om voor uw specifieke situatie een lichtplan te maken en inzicht te geven in investering en terugverdientijd. Geef uw situatie en wensen bij ons op.

DE TOTALE HOEVEELHEID ZICHTBAAR LICHT IN LUMEN EN LICHTWATT

De lichtopbrengst, ofwel de hoeveelheid zichtbaar licht, wordt aangegeven in de eenheid Lumen. Afgekort: lm. Voor sfeerverlichting kiezen mensen vaak naast een andere lichtkleur ook voor minder lichtopbrengst. Een restaurant met dezelfde verlichting als een showroom wordt bijvoorbeeld als niet gezellig ervaren.

De hoeveelheid licht die een lichtbron per seconde in alle richtingen uitstraalt, wordt lichtstroom genoemd. De eenheid voor lichtstroom is Lichtwatt. Lumen en Lichtwatt verhouden zich als volgt tot elkaar: 683 lumen = 1 Lichtwatt.

LICHTSTERKTE EN LUMINANTIE GEVEN HOEVEELHEID LICHT IN RICHTINGEN AAN

Verlichting straalt naar verschillende richtingen met verschillende sterktes. De lichtsterkte geeft de hoeveelheid licht aan die in een bepaalde richting wordt gegeven. De eenheid voor lichtsterkte wordt uitgedrukt in candela (cd).

Luminantie wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m²). Het geeft de hoeveelheid licht aan die per oppervlakte-eenheid wordt uitgestraald of weerkaatst.

KLEURTEMPERATUREN EN KLEURWEERGAVE CREËERT VERSCHILLENDE SFEREN

Bij verlichting is ook de gewenste of benodigde sfeer van belang. Verlichting is verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. De kleurtemperatuur wordt aangeduid in Kelvin (K). Lampen met een lage Kelvin-waarde geven warmer geel licht, ook wel warm wit genoemd. Lampen met een hoge Kelvin-waarde genereren koel blauw licht.

Voor een gezellige ontspannen sfeer wordt een kleur in warm geel of warm wit als prettig ervaren. Voor een werkplek die taken en concentratie vereisen, adviseren we een koele kleur.

  • extra warmwit <2700K
  • warmwit 3000-3200K
  • neutraal wit is 5000K
  • koelwit is >8000K

Voor het creëren van natuurlijk licht is de Ra-waarde van lampen belangrijk. Een hogere waarde zal dichter in de buurt komt van natuurlijk daglicht. Met name ruimtes waarin kleuren zo goed mogelijk beoordeeld moeten kunnen worden, vragen om een zeer goede kleurweergave. Bijvoorbeeld in etalages, showrooms, kledingwinkels, supermarkten en de voedingsmiddelenindustrie. De maximale waarde van Ra is 100.

VOLDOENDE WERKVERLICHTING

Langdurige concentratie maakt het veilig en effectiever werken mogelijk. Onderzoeken hebben aangetoond dat oudere mensen meer en heldere verlichting als prettiger ervaren en daarbij beter functioneren.

De Europese norm EN 12464-1 stelt minimumeisen aan de verlichting van binnenwerkplekken op het gebied van verlichtingsniveau, gelijkmatigheid, verblinding en kleurweergave. De regelgeving voor verlichting die hierin beschreven wordt, is gerelateerd aan de aard van de werkzaamheden en het soort ruimte.

We onderscheiden de volgende categorieën:
• algemene ruimten (verkeerszones in gebouwen, verzorgingsruimtes, toiletten, opslagruimten)
• industriële activiteiten (productieruimten, verdeeld in verschillende branches)
• kantoren
• verkoopruimten
• openbare ruimten (restaurants, hotels, theaters, musea, handelsbeurzen, parkeergarages)
• onderwijsinstituten (peuterspeelzalen, kleuterscholen, onderwijsgebouwen)
• gezondheidszorg (ziekenafdelingen, kraamafdelingen, oogonderzoek, beelddiagnostiek, tandartsen, laboratoria, operatieruimten)
• Vervoer (vliegvelden en spoorinstallaties)

Heeft u vragen over uw verlichting? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring