KRACHTSTROOM

BINNEN DE LAAGSPANNINGSRICHTLIJN

In Nederland worden de meeste huizen tegenwoordig aangesloten met een 3 fase aansluiting. Een 3 fase aansluiting is over het algemeen een aansluiting van 3 x 25 Ampère of hoger. Bestaande situaties kunnen ook een 1 fase aansluiting hebben. Deze vragen speciale aandacht. Bij een 3 fase aansluiting komt er via drie kabels (ook wel fasen genoemd) 230 V binnen.

Bij bedrijven wordt doorgaand gebruik gemaakt van 3 fase spanning voor het aansturen van zware apparatuur zoals elektrische motoren, klimaatinstallaties of machines.

WANNEER HEEFT U KRACHTSTROOM OF EEN 3 FASE AANSLUITING NODIG?

Als u nieuwe apparatuur aanschaft die een hoge energiebehoefte heeft, kan het zijn dat u uw huidige 1 fase aansluiting overbelast. Uw hoofdzekering of automaat schakelt uit wanneer u teveel apparaten tegelijk gebruikt. U kunt dit oplossen door uw apparaten aan te sluiten op verschillende fasen. Daarvoor hebt u een 3 fase aansluiting nodig. Sommige motoren in een productieomgeving vragen om een 3 fase aansluiting, die uw elektrotechnisch installateur voor u kan installeren.

BEVEILIGEN VAN UW KRACHTSTROOMAANSLUITING

In de meterkast wordt de stroom verdeeld over groepen. Deze groepen zijn standaard éénfasig en beveiligd tot 16 Ampère. Wilt u echter apparaten met een hoog vermogen gebruiken, dan heeft u een 3 fase groepenkast nodig. Deze kan een gelijktijdig gebruik van meer dan 8.000 Watt aan. Denk bijvoorbeeld aan lasapparaten, zware machines, grotere compressoren, een laadpunt voor uw elektrische auto of andere apparaten van meer dan 3.600 Watt.

Een 3 fase groepenkast is voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar met daarbij 4-polige aard-lekschakelaars. De vier aansluitingen zijn bedoeld voor drie fasedraden en de nuldraad. In nieuwbouw kantoren en woningen na 2011 zijn deze vaak al toegepast.

Deze 3 fase groepenkast kunt u herkennen aan:
· Aanduiding 220/230V op de kWh-meter in uw meterkast
· Aanduiding 380/400V op de kWh-meter in uw meterkast
· U ziet 4 draden uit de onderkant van uw groepenkast komen

Voor meer informatie kun u contact met ons opnemen.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring