BRANDDETECTIE

VOORKOM GEVAAR EN LETSEL

Betrouwbare branddetectiesystemen, waardoor vroegtijdig actie ondernomen kan worden in geval van nood, zijn noodzakelijk om de veiligheid van gebouwen te waarborgen. Dit automatische branddetectie systeem signaleert en lokaliseert een brand snel zodat bestrijden direct kan plaatsvinden. Een brandmeldinstallatie met alarmerende componenten, zoals flitslichten en sirenes, waarschuwt aanwezige personen onmiddellijk. Hierdoor kunnen niet alleen mens en dier snel in veiligheid worden gebracht, maar het voorkomt vaak veel schade aan gebouwen zelf.

Afhankelijk van uw omgeving of de gebruikers kiest u een geschikt systeem. Een duurder systeem is niet per definitie beter of betrouwbaarder. Ook de snelheid van alarmopvolging is van belang. Daarnaast kunt u bepalen of het systeem schadebeperking of vluchtwegdetectie als hoofddoel heeft. Met advies van een erkende installateur maakt u een verstandige keuze.

HOE WERKT EEN BRANDDETECTIESYSTEEM?

Indien het systeem een brand detecteert wordt dit automatisch op de brandmeldcentrale zichtbaar en hoorbaar kenbaar gemaakt. Het paneel geeft aan op welke locatie in het gebouw detectie heeft plaats gevonden. Direct worden de personen (volgens instellingen in het systeem) gewaarschuwd en opgeroepen.

Stuursignalen zijn vooraf in te stellen. Deze kunnen bijvoorbeeld een alarmsysteem voor ontruiming inschakelen, branddeuren sluiten, ventilatiesystemen uitschakelen of blussystemen aansturen. Grotere bedrijven hebben hierbij vaak ook een automatische doormelder om zo snel mogelijk de brandweer te waarschuwen.

BRAND DETECTEREN EN BLUSSEN

Branddetectiesystemen detecteren automatisch een brand, maar blust de brand niet. Het systeem heeft als doel om snel personen te waarschuwen, hen de tijd te geven om te vluchten en schade door brand te beperken. Betrouwbare brandscheidingen en verwachte branduitbreidingssnelheden door de toegepaste bouwmaterialen bepalen ook de mogelijkheid voor beperking.

Blussystemen zijn verkrijgbaar in de vorm van sprinklersystemen of blusgasinstallatie. Het ontwerp en de installatie van een blussysteem is maatwerk. Voor uw eigen veiligheid laat u het installeren beter aan specialisten met zowel kennis van branddetectiesystemen als blussystemen.

LIJNMELDERS EN PUNTMELDERS

Detectoren zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en werkingsprincipes. Werkingsprincipe zijn te onderscheiden in een puntdetector of een lijndetector. In tegenstelling tot een puntdetector, kan een lijnmelder op elke willekeurige plaats tussen twee punten meten. Een infraroodstraal kan door een zender en ontvanger rook of luchttrillingen detecteren. Een twee-aderige kabel kan brand detecteren indien er kortsluiting ontstaat.

WAAR BESTAAT EEN BRANDDETECTIESYSTEEM UIT?

Voor de aanleg van automatische brandmeldsystemen in Nederland is de richtlijn NEN2535 opgesteld. Deze verwijst verder naar de NEN-EN 54. De engineers van Beemster Electrical Solutions weten u te adviseren met welke installatie u het beste uit de voeten kunt, zonder dat u daar zelf in hoeft te duiken. U bent van harte welkom contact met ons op te nemen.

Een systeem voor automatische branddetectie bestaat uit een alarmcentrale en (door)meldcentrale, detectoren en bedrading. De volgende onderdelen zorgen er voor dat brand gedetecteerd wordt en sturen signalen naar aan andere installaties.

• Brandmelders voor detectie van rook (rookmelders)
• Brandmelders voor detectie van warmte (thermische melder, differentiaalmelder, maximaalmelder)
• Brandmelders voor detectie van straling (stralingsmelder, UV melder, infrarood melder)
• Lijnmelders
• Handbrandmelders
• VESDA systemen (Very Early Smoke Detection Apparatus)
• Brandmeldcentrales (incl. systeembewaking en signalering)
• Doormeldsystemen (doormelding voor blusactie)

WELK BRANDDETECTIESYSTEEM KIEST U?

Voordat u een systeem voor branddetectie aanschaft is het verstandig het doel vast te stellen. Wilt u de veiligheid van gebruikers, personeel of bezoekers verhogen dan is een automatisch brandmeldsysteem vaak voldoende.

Is uw doel om schade te voorkomen, ofwel schadepreventie? Dan is een standaard detectiesysteem mogelijk te beperkt. Het systeem is namelijk ook nog afhankelijk van de aanwezige watervoorzieningen, brandblussystemen, de brandweer en de opkomstsnelheid. Voor schadebeperking moeten deze factoren beter met u doorgenomen worden om te bepalen hoe het complete systeem er uit moet komen te zien.

Beemster beschikt over personeel die specifiek voor dit onderdeel vakkundig zijn opgeleid. Neem gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden op uw situatie kunnen afstemmen.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring