MCC VOOR MOTOR AANGEDREVEN MACHINES EN SYSTEMEN

MCC is de afkorting voor Motor Control Center. Dit elektrotechnische hart van motor-aangedreven procesinstallaties stuurt de machines in productiesystemen en fabrieken centraal aan en bewaakt de systemen. De schakelkasten binnen dit systeem regelen de verschillende aandrijvingen in het productieproces.

De schakelkasten bevatten handmatig te bedienen schakelaars of PLCs voor verdere automatisering. De MCC kan daarnaast voorzien worden van een SCADA systeem voor de visualisatie van aansturingen van machines of apparaten.

SCADA brengt op eenvoudige wijze bedieningspanelen van installaties op computers of beeldschermen in beeld. Met een centrale bediening neemt de noodzaak voor lokale aansturing weg. Bovendien kunnen verschillende bedieningspanelen eenvoudig gecombineerd worden.

SLIMME ENGINEERING

Door slimme engineering en moderne CAD-tekenprogramma’s kunnen gebruikers veel efficiënter installaties aansturen. Grotere Motor Control Centers vragen om een gestructureerde inrichting, bij voorkeur uitgevoerd door een deskundig projectteam. Een projectteam neemt voor elke MCC onder meer de volgende aspecten onder de loep.

Veiligheid
Een MCC detecteert uitval van systemen of storingen aan machines. Voor de veiligheid kan de gebruiker vervolgens met de centrale aansturing direct systemen uitschakelen.

Gereguleerde aansturing
Veel machines vragen bij het opstarten soms een lagere en soms juist een hogere spanning dan wanneer ze vol in bedrijf zijn. Voor een gereguleerde aansturing van motoren in het productie-proces wordt om deze reden de MCC voorzien van frequentieregelaars en softstarters.

Een frequentieregelaar, ook wel een frequentieomvormer genoemd, zorgt voor een elektronische schakeling. De frequentieregelaar verandert het aangeboden signaal, waarmee de spanning mee varieert maar het koppel behouden blijft.

Een softstarter wordt toegepast bij hoge startstromen of zware aanloopkoppels van elektromotoren. Tijdens de start van de motor wordt niet direct op de volle spanning ingeschakeld. De softstarter zorgt voor een gecontroleerde spanningstoename, waarmee gelijktijdig de opgenomen stroom beperkt wordt.

Het belang van goede ventilatie
Belangrijk bij Motor Control Centers is het ventilatiesysteem. Industriële omgevingen waar stofvorming en verontreinigingen moeilijk te weren zijn, vragen om speciale aandacht voor het ventilatiesysteem. Goede ventilatie houdt het MCC-systeem betrouwbaar en voorkomt oververhitting.

Heeft u interesse voor een nieuwe of aangepast Motor Control Center? Als vakkundig installateur informeert Beemster Electrical Solutions BV u graag over de mogelijkheden.

VOOR DIRECT CONTACT:

Sales team
E:info@beemster.nl
T:+31 (0)72 571 1282

Of vul ons contactformulier in:

CONTACT AANVRAGEN
CONTACT AANVRAGEN
  • Wanneer u contact opneemt met ons door dit contactformulier in te vullen, worden uw persoonsgegevens verwerkt in overeenstemming met onze Privacyverklaring